Stel, u wilt verandering duurzaam bewerkstelligen. Hoe doet u dat?
Als u de twee universele voorwaarden kent die aan verandering ten grondslag liggen, namelijk:
Blijft u dan bij uw antwoord?
Mocht u zin hebben in een interessant experiment, dan kan ik het volgende van harte aanbevelen: bedenk wat u graag anders ziet en probeer bovenstaande methodieken uit op uw omgeving. Maak elkaar (en ons) vooral deelgenoot van de resultaten van uw experiment. Wij kijken er nu al naar uit.
Waarschijnlijk resulteert de eerste methode – verandering opleggen – in de spreekwoordelijke hakken in het zand; veranderingen opdragen staat vrijwel zeker garant voor -vriendelijk gezegd- een defensieve reactie. Maar laat u hierdoor niet afleiden; ondervindt het vooral zelf aan den lijve.
De tweede methodiek – het goede voorbeeld geven – is een die veel door ouders gebezigd wordt (en ik ben daar één van). Hij werkt vrij goed, eerlijk is eerlijk, totdat het voorbeeld uit de picture is.
Een leuk experiment, geloof mij. Ook als het gaat om collega’s in plaats van kinderen, laat dat duidelijk zijn.
De derde methodiek – anderen laten meedenken – is er een die gebaseerd is op participatief narratieve evaluatie. Dat komt erop neer dat anderen op basis van gelijkwaardigheid ervaringen delen met elkaar en daarop anticiperen. Omdat het delen van ervaringen automatisch onze prefrontale cortex aan het werk zet, zijn we ontvankelijker voor de inhoud van de boodschap. Als vervolgens aan de hand van die ervaringen in groepsverband besproken wordt hoe dingen (anders) gedaan zouden kunnen worden, worden de afspraken die hieruit voortvloeien genomen op (deels) eigen input. Het gevolg daarvan is dat ze veel duurzamer nageleefd wordt. Men loopt doorgaans het hardst voor eigen ideeën, is het niet?
Het loont ook zeer de moeite om ook deze methodiek los te laten op uw omgeving.
Mocht u op grote schaal ervaringen willen ophalen om hierop te sturen, neem dan contact met ons op. Wij hebben een zeer schaalbare app en methode klaarstaan die kwalitatief inzicht geven in de sentimenten binnen organisaties. Heel handig, juist in deze bizarre tijd, om ‘de boel bij elkaar te houden’.
Voor meer informatie over Agile-Sensing: https://sensing-change.com/wat-is-agile-sensing/
Liever direct bellen / mailen met Sensing expert Arno Korpershoek? Dat kan: 06-50828718 / arno@agile-sensing.nl