Samenwerken tijdens Corona en zorgen dat iedereen emotioneel gezond blijft
Contact houden, ‘feeling houden’, met collega’s en medewerkers was altijd redelijk simpel. Korte momenten bij de koffiemachine of toevallige ontmoetingen in de hal, lift of tijdens de lunch gaven snel inzicht in hoe de ander in haar/zijn vel zat.
Elkaar even tegen ‘het lijf lopen’ is voorlopig niet meer mogelijk. Nu praten we tijdens -min of meer- formele overleggen via telefoon of videoverbinding. Hierdoor missen we een stukje spontaniteit en direct persoonlijk contact. Het gevolg is dat we signalen missen die belangrijk zijn voor een goed werkklimaat. Andere belangrijke aspecten zijn onzekerheid en angst. Angst kan vanuit verschillende hoeken ontstaan: kinderen leiden van werk af, eenzaamheid, angst voor werkbehoud, etc.
Het is belangrijk dat verantwoordelijken deze signalen snel kunnen doorgronden. Natuurlijk zijn er voldoende mensen die zelf initiatief nemen als ze vastlopen, maar het is belangrijk zwakke signalen te kunnen herkennen vóórdat mensen vastlopen. Waarom? Omdat de stress voorafgaand aan het vastlopen, iets is dat langzaam groeit en tegen de tijd dat het zich manifesteert, kan het te laat zijn.
SamenwerkenTijdensCorona brengt de koffieautomaat-verhalen weer tot leven én maakt het mogelijk zwakke signalen te kunnen herkennen als niet relevant of juist zeer relevant. Het zal een fijn gevoel geven te weten dat je doorlopend een ‘pijlstok’ in de onderstroom van je afdeling hebt.
SamenwerkenTijdensCorona maakt het voor u en uw mensen mogelijk zichzelf goed voor te bereiden voor het moment dat de maatregelen worden opgeheven. Waarom? Omdat u vanwege de fysieke afstand niet weet in welke conditie mensen terugkeren. Doordat u middels SamenwerkenTijdensCorona (zwakke) signalen tijdig doorgrondt, stelt u alle betrokkenen in staat daarop te anticiperen. Daarmee geeft u niet alleen vertrouwen naar uw medewerkers en creëert u een hoge betrokkenheid, maar ook stelt u uw leidinggevenden en klanten in staat juiste keuzes te maken doordat u realistische doelen en verwachtingen afgeeft.
Medewerkers delen hun ervaring (schrijven, fotograferen, tekenen, video, etc.) in de SamenwerkenTijdensCorona- app. Vervolgens geven zij de eigen ervaringen ook ZELF betekenis door zorgvuldig gekozen vragen over hun ervaring te beantwoorden. Dit levert een vorm van warme data (data over narratieven) die een inkijkje geeft in wat er leeft in het hart en het hoofd van de vertellers.
De benadering is zeer lichtgewicht aan de “voorkant”. Het delen van ervaring kost weinig tijd en vertellers die betrokken worden ervaren dit vaak zeer positief. Anderzijds is de benadering aan de “achterkant” zowel wetenschappelijk geaard als ondersteund door een aantal sterke back-office processen voor signaal- en patroon-vinding en evaluatie daarvan. Hierdoor is de benadering krachtig, schaalbaar (bijvoorbeeld naar de hele organisatie) en toch flexibel inzetbaar.
Zo krijgt u rijke verhalen achter de cijfers over deze unieke werkcontext en beleving hiervan in uw organisatie.
Start nú en blijf samen sterk.
Wil u gedurende één maand een diepgaand inzicht in de impact van de huidige werksituatie voor uw medewerkers?
Meld u dan aan via deze link.
Na invullen van uw gegevens ontvangt u een bevestigingsmail met nadere informatie. In de mail staat een code die u deelt met uw medewerkers. Zo kunt u direct aan de slag. Ons Corona aanbod geeft u gratis toegang tot de methodiek/app. Optioneel kunt u gebruik maken van een online sessie voor het duiden van de gedeelde ervaringen. Na afloop weet u wat er echt leeft onder uw mensen tijdens de Corona crisis én bent u in staat u optimaal voor te bereiden op het “teruggaan naar het nieuwe normaal”.
Wilt u liever eerst even bellen/mailen met Sensing expert Arno Korpershoek om uw specifieke situatie door te nemen? Dat kan: 06-50828718 / arno@sensing-change.com
Download hier de tekst